Armbanden… het siert je pols
Een armband. Menig persoon draagt zo’n prachtig sieraad. De armband wordt onderverdeeld in 2 groepen :
● Om de onderarm : polsband of onderarmen
● Om de bovenarm : bovenarmen
Armbanden zijn er in vele soorten en maten, en van diverse materialen gemaakt, zoals metaal, leder, touw, kralen, kunststof of wol.
Vaak kies je een armband die matcht met je outfit en iets toevoegt aan wat je wil uitstralen. Moet je armband elegantie uitstralen, of juist ruig zijn, of kies je voor natuurlijke materialen om bijvoorbeeld aan te geven dat je om de natuur geeft? Of vind je een bepaalde armband gewoon mooi? Wat je er ook mee wilt uitstralen, voor iedereen is een geschikte armband te vinden.
Er zijn diverse soorten armbanden, zoals :
● Slavenarmband
Dit is in essentie een ringvormige uit een stuk, meestal van metaal en voorzien van een dopsluiting (goedkoper, kwetsbaarder, hierbij schuift een buisje in de andere kant), scharniersluiting met een veiligheidsslotje en tot slot een klemsluiting waarbij de armband eenvoudigweg om de pols klemt. De vorm van de buis kan vlak zijn, ovaal, rond, of rond met een vlakke binnenkant. De armband kan versierd zijn met (edel)stenen of fraai gevormde elementen, maar ook de buis zelf kan een artistieke twist hebben.
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn slavenarmbanden inderdaad afkomstig uit het slavernijverleden. Slaven kregen de armbanden om om ze gevangen te kunnen houden, maar ook als betaalmiddel bij de slavenhandel en om slaven eenvoudig te kunnen identificeren. Hoe afschuwelijk het slavernijverleden ook is, mensen bleven de armbanden dragen als herinneringsteken van : “Dit nooit meer”. Zo is de slavenarmband ingeburgerd in de hele wereld.
● Parelarmband
Tegenwoordig worden deze armbanden meestal gemaakt van gekweekte parels. Leuk om te weten is wellicht dat de Perzen zagen als de tranen van de goden. Volgens de Chinezen gaf maanlicht parels de kracht om te groeien. De Grieken geloofden dat parels worden geboren uit de dauw die de maan neerzet in het aangeboden vlees van oesters die op het wateroppervlak drijven. De Romeinen linkten parels aan Venus. Indiërs gebruiken parels middels een geloofssysteem.
● Schakelarmband
Van fijn en elegant tot grof en stoer : een schakelarmband is tijdloos. Bijna letterlijk zelfs : de oudst gevonden schakelarmband dateert van circa 3000 voor Christus. Het bestaat uit dichte schakels waar soms bedeltjes aan hangen en een sluiting.
● Wikkelarmband
Een lange ketting die om je pols wordt gewikkeld.
● Banglearmband
Traditionele sieraden die door Indische vrouwen worden gedragen. Ze bestaat, in tegenstelling tot andere armbanden, uit een enkele starre ring dat uit allerlei materialen kan bestaan en allerlei ornamenten kunnen bevatten.
● Plaatarmband
Bestaat uit graveerbaar plaatje met ketting die meestal cadeau gedaan wordt.

Je kunt een mooie keuze voor een armband maken op www.gerritsjewelry.nl